Als gevolg van het zonnearme voorjaar is er een ware stormloop op studio’s ontstaan van zonneaanbidders die nog snel even een kuur willen volgen. Vooral om straks niet helemaal melkwit op een strand in een warm land te liggen.

 

Volgens voorzitter Huib J. van Heest van de brancheorganisatie Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) is het momenteel 20 tot 30 procent drukker dan in voorgaande jaren rond deze tijd.

Ons land telt circa 600 zonnestudio’s. Vanaf dat jaar werd alles veel beter geregeld. Dank zij nieuwe Europese wetgeving ten aanzien van onder meer hygiëne. Maar ook is de minimumleeftijd van klanten opgeschroefd van 16 naar 18 jaar omdat dan de huid beter volgroeid is.

Bovendien moet elke klant verplicht een huidtype-analyse ondergaan. ,,Op basis daarvan wordt de zonnekuur gedoseerd bepaald. Mensen met rossig haar en een bleke huid worden bijvoorbeeld aan een andere dosis blootgesteld dan mensen met een getinte huid. Je merkt dat de consument door die betere regelgeving meer vertrouwen in de zonnestudio krijgt.”

Gezaghebbend huidarts dr. Han van der Rhee schreef twee jaar geleden het boek ‘Zonnen Mag’. Volgens hem zijn de voordelen van de zon groter dan de nadelen. ,,Liever te veel zon dan te weinig. Hoewel verstandig zonnen het allerbeste is.” Vast staat dat volgens Van der Rhee een overdosis zon huidkanker kan veroorzaken: ,,Vooral onregelmatig in de zon is ongezond.”

Volgens de dermatoloog concludeerde de Gezondheidsraad enkele jaren geleden in een advies aan de minister dat er geen onderscheid bestaat tussen de natuurlijke zon en de uv-stralen van de zonnebank. ,,Ook van een zonnehemel wordt je huid bruiner en dikker. Vooral die dikte is belangrijk. Het is daarom verstandig je goed voor te bereiden als je naar een warm land met vakantie gaat. Liefst via de natuurlijke zon, maar als die er niet is, is de zonnebank geen bezwaar. Voor mij is dat zonneklaar.”

Print Friendly, PDF & Email